Összetett hír kereső Lakihegy Rádió a facebookon

Május a tavasz, a jókedv, a természet megújulásának ideje, amikor az embernek a szürke tél után nagyon kevés kedve van olyan komoly dolgokkal foglalkozni, mint például az egészség megőrzése. Tudjuk, hogy szükség van rá, de majd legközelebb - mondják sokan.  Pillanatnyilag igazuk van, de hosszú távon a szervezet benyújtja a számlát. A tudományos-fantasztikus regényekben sokszor szerepel az a gyógyító gépezet, amely néhány pillanat vagy perc alatt a legmakacsabb nyavalyából is kigyógyítja az embert, minden különösebb fájdalom nélkül. Petőfi János vitézében ott az élet vize is, amelynek segítségével a sírjáról hozott rózsából életre kel Iluska és boldogan élnek, míg meg nem halnak.  A valóság ezzel szemben egészen más. Május például a vérnyomás-mérés hónapja is és május 17-én tartják világszerte a magas vérnyomás világnapját. Miért van szükség a figyelemfelhívásra? Mert magunktól sokszor elhanyagoljuk - saját magunkat. Kedves hallgató, tegye a remélhetőleg egészséges szívére a kezét: mikor mérte meg legutoljára a vérnyomását? Nem kell beküldeni a választ,helyette holnap, ha nincs otthon vérnyomásmérő, sétáljon el valamelyik gyógyszertárba vagy a háziorvosához és mérje vagy méresse meg. Sok bajnak, betegségnek veheti így az elejét és a sok közül ez csak az egyik, amivel szebbé, nyugalmasabbá tehetjük a napjainkat. A többiből majd más alkalommal szemezgetek - most következik a tartalomjegyzék. Ne menjen föl a vérnyomása, ha meghallja a "migráns" szót, hozzászokhattunk volna már, olyan sokszor hangzik el. Szerdán este is így történt Szigetszentmiklóson, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében - Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elemezte a mostani helyzetet. Kellemesebb téma következik ezután: Tökölön kedves ünnepség keretében avatták fel a felújított Szivárvány óvodát. Igaz, kollégáimmal már kinőttünk az óvodás korból, de azért részt vettünk a rendezvényen. A vérnyomásunk megnyugtatása kedvéért is. Az Aries vezetőjével készült interjúból további részletek derülnek ki az 50. születésnapra való készülődésről. Végül a vérnyomásról lesz szó: megtudhatják többek között, hogyan kell igazán szabályosan megállapítani ezt a folyton ingadozó értéket és milyen számokat kellene mutatni a műszernek ahhoz, hogy azt mondhassuk: rendben van.

2019, május 23
Hanganyag:

Hála Istennek, az idő múlásával egyre jobban halványodnak az emlékek egy letűnt korról, de azért emlékezzünk, nehogy visszatérjen. 68 évvel ezelőtt, 1951. május 21-én a Rákosi-féle kommunista diktatúra belügyminisztériumának szűkszavú közleménye tudatta, hogy Budapestről kitelepítették a nemkívánatos elemeket. A nemesi származásúakon kívül eltávolították a háború előtti korszak nevesebb tisztségviselőit és családtagjaikat is. A megürült lakásokat, azok berendezését a párt és államapparátus munkatársai kapták meg. A kitelepítési határozatot az előző napon este tíz körül bőrkabátos ÁVÓS futár hozta, a benne foglaltak szerint másnap hajnali négy órakor jött a teherautó értünk, személyenként ötven kilogramm holmit vihettünk magunkkal, ebben benne kellett lennie három napi hideg élelemnek is. Bemeszelt ablakú vagonokba zsúfoltak össze bennünket, kisgyerekként sehogy sem értettem, miért nem lehet kinézni az ablakon. Azért örültem az útnak, mert nagyon úntam már, hogy hetek óta összecsomagolt bőröndök között élünk, bútoraink, értékeink szétosztva megbízható ismerősök között – néhai édesapám, a Magyar Távirati Iroda egykori vezetője, több kormány sajtófőnöke számított a kitelepítésre. 1958 tavaszán tudtunk egy eltartási szerződés révén ismét fővárosi lakossá válni. A politikai bélyeg szüleimen életük végéig, rajtam a rendszerváltási folyamat megkezdéséig megmaradt: úgynevezett osztályidegenek voltunk. Nekem például csak a nyolc általánost lett volna szabad elvégeznem, de sikerült becsempészni egy középiskolába. Utána az egyetemről már szó sem lehetett. A rádióba segédmunkásként vettek fel, hosszú volt az út a Vasárnapi Újság főszerkesztői posztjáig, majd a Táncsics Mihály díjig – de az már egy másik történet, most következik a tartalomjegyzék. Százhalombatta az első helyszín, itt tartott lakossági fórumot Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, interjú is készült vele. Ercsire látogatunk ezután, itt is mindig akad olyasmi, amiről érdemes beszámolni. Az Aries szokásos tájékoztatóját hallhatják a következőkben, majd egy hagyományteremtő szándékkal megrendezett kiállításra látogathatunk. Az „A szigetszentmiklósi nő” című tárlat a hónap végéig tekinthető és tekintendő meg. Végezetül május második felének rendezvényeiből hívjuk fel néhányra a figyelmet. 

2019, május 23
Hanganyag:

Pünkösd hava vagy a székely naptár szerint Ígéret hava első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat, de akik távollét vagy más ok miatt ezt nem tették meg, azoknak hétfőn sem késő vinni egy csokor vagy még egy csokor virágot az élet legcsodálatosabb asszonyának, az édesanyának. Az ókori görögök állítólag már megtartották ezt az ünnepet - ugorjunk egy nagyot az időben, Magyarországon 1925-ben volt az első, hivatalosan is megköszöntött Anyák Napja. Jöhet akármilyen gazdasági, technikai változás, találhatnak bármit ki a tudósok, dicsőíthetik a feltűnésre vágyó politikusok a család természetellenes módon megváltoztatott vagy megmásított összetételét, az édesanya örök. Jómagam elmúltam 71 esztendős, szülőanyám testét sok évtizede kikísértem már végső nyughelyére, de a lelke máig velem maradt. Ha valami nagyon foglalkoztat, még mindig elmesélem neki a problémámat és gondolatban együtt keressük a megoldást. Az évtizedek múlásával kinek-kinek a családjában megjelenik egy másik édesanya, akit szintén illik megköszönteni ezen a napon: a gyermekünk vagy gyermekeink édesanyja, azaz a feleség. Az emberi életkor határa egyre inkább kitolódik, ezért sok helyütt a nagyszülő is fogadja ilyenkor a köszöntést. Térségünkben sok helyen sikerült egy fedél alatt maradni több nemzedéknek – igazi családi ünneppé válhat így az Édesanyák Napja május első hétvégéjén. Amit az élet rendje szerint majd követ május utolsó vasárnapján a gyermekek napja – de az már egy másik bevezető témája, most következik a tartalomjegyzék. Szokás szerint a képviselőtestületi ülésekről szóló beszámolókkal kezdődik a műsor, két polgármesterrel, Hoffmann Pállal és Kreisz Lászlóval készült interjú. tehát Tököl és Taksony a két helyszín. A távfűtésről még a jó időben is lehet újdonságokat megtudni - hallhatják az Aries szokásos tájékoztatóját. Szigetszentmiklós adott otthont a nemzetközi zenei cserediák-találkozónak: beszámolunk a programról. Műsorunk zárásaként a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház májusi rendezvényiből szemezgetünk.

2019, május 6
Hanganyag:

Május elseje, a hajdani munka ünnepe előtt vagyunk – most már egyre inkább a tavasz ünnepének is nevezik. Szigetszentmiklóson a Kéktó Szabadidőparkban egész napos majális lesz, az előrejelzések szerint a az ég is kegyes lesz, jó idő várja majd az embereket egy kis felhőtlen hangulatú ünneplésre. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt az akkori képviselőtestület ülésén kis vita bontakozott ki arról, hogy tulajdonképpen kinek az ünnepe ez a nap, lehet-e politikai színezetet adni neki, szabad vagy sem pártjelvényt kicsiben kitűzni a zakóra és nagy méretben felerősíteni a rendezvénysátor bejárata fölé. Az egyik ellenzéki párt képviselője a baloldal ünnepét erősítgette, a másik ellenzéki párté pedig a tavasz köszöntését tartotta fontosnak ezen a napon. A túlnyomó többség pedig szép csöndben megszavazta: senki ne használjon semmilyen jelvényt, zászlót, feliratot – ez van érvényben most is. Kivételesen legalább erre a napra felejtsük el a migráns-veszélyt, a közeledő uniós választásokat, örüljünk a tavasznak, ha lesz, a napsütésnek, ha nem, akkor a felhőzetnek, szóval a sok vidám rendezvénynek, a meleg sör és hideg virsli helyett a hideg sörnek és friss, forró finomságoknak, és legfőképpen: bármilyen vita és veszekedés helyett örüljünk egymásnak. Már nem kötelező semmiféle felvonulás, nem tart számon semmit semmilyen párttitkár – legyen tehát a jókedvé ez a nap és nem kényszerből, hanem őszintén mondjuk: hurrá, éljen május elseje. Ennyit bevezetésként, következzék a tartalomjegyzék. A mögöttünk hagyott héten szakmai bizottsági és képviselőtestületi ülés is volt, beszámolunk az egyhangúan vagy némi vita után meghozott határozatokról. Megismerhetik az új polgárőr-autót, ezután pedig az Aries szokásos tájékoztatója következik. Örüljünk a tavasznak, hangzott el az imént - nos, nem mindenki számára jelent csak jót a természet ébredése - például az allergiával küszködők közéjük tartoznak. Néhány jó tanácsot hallhatnak majd a kellemetlen tünetek enyhítése érdekében. 

2019, április 29
Hanganyag:

Húsvét vasárnapján a kereszténység legnagyobb ünnepét, Jézus feltámadását ünnepli. Ünneplése a VIII. század körül vált általánossá, bár már a III. századból vannak adatok, melyek húsvét vasárnapjának megünneplésére utalnak. Ezen a napon a reggeli mosdóvízbe sok helyütt piros tojást tettek, ennek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Női munkákat tiltó nap volt, nem szabadott seperni, főzni és mosni sem. Az állatokat sem fogták be ezen a napon. A húsvéti szertartásokhoz kapcsolódik az ételszentelés szokása. A sonkát, bárányt, tojást, kalácsot a templomban megszenteltették, ezután mágikus erőt tulajdonítottak neki. A morzsából vittek az állatoknak is, hogy jól szaporodjanak, egészségesek maradjanak. A sonka csontját a gyümölcsfára akasztották, vagy a földekre vitték a jó termés reményében. Vasárnap hajnalban szokásban volt a Jézuskeresés. Ilyenkor sorban felkeresték a falubéli kereszteket. A zöldágjárás szép szokása tipikus tavaszi, a természet megújhodását ünneplő énekes játék. A lányok kettes sorban állva, felemelt kezükből sátrat formálva, énekelve haladtak végig a falun (Bújj, bújj zöld ág...). Bizonyos vidékeken szokás a vasárnapi napfelkeltét valamely magaslaton nézni, hiszen a felkelő nap is a feltámadás szimbóluma. Szabad megöntözni? Húsvét hétfő a magyar népéletben a locsolkodás napja. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán polgárosodott formában (kölnivízzel locsolás) megmaradt a városokban napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Erdély bizonyos vidékein a fiúk a kiszemelt lány kapujára nyírfaágat tűznek, másnap pedig csapatostul kérnek bebocsáttatást, és kíméletlenül megöntözik vödörből a választottjukat. A lányok a locsolóknak festett (piros vagy hímes) tojást adtak cserébe. A Dunántúlon a locsolkodással egyenértékű szokás volt a vesszőzés. Sibának nevezték a vékony, általában fűzfavesszőből font korbácsot, mellyel a legények megcsapkodták a lányokat. A vesszőre a lányok szalagot kötöttek és a fiúkat borral vendégelték meg.  Fehérvasárnap vagy mátkáló vasárnap a húsvétot követő vasárnap. A római katolikusoknál a húsvéti ünnepkör zárónapja. Jellegzetes szokása ennek a napnak a komálás vagy mátkálás. A szokás a lányok (ritkábban lányok és fiúk ) közötti barátság megpecsételéséről szól. Komatálat küldtek egymásnak gyümölccsel, borral, hímes tojással, süteménnyel.  Áldott ünnepeket minden kedves hallgatónak és szeretteinek. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Szigetszentmiklóson a képviselőtestület két szakmai bizottságának üléséről számolunk be, majd a kedden tartott gazdafórumra látogatunk, itt Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével és Bóna Zoltán országgyűlési képviselővel készült interjú. A Határtalanul program keretében a Felvidéken járt a Kardos István iskola egyik osztálya - a tapasztalatokról az osztályfőnök, Fülöp Bea számol be, a diákok élményeiről a Sziget Szelet következő adásában hallanak. Ezután Dunavarsány a következő helyszín - a közelmúltban megjelentetett I. Művészeti Antológiáról tudhatnak meg részleteket.. Műsorunk végén Hutóczky Béla atya, a szigetszentmiklósi Szent Miklós templom plébánosa húsvét alkalmával nem csak húsvétról elmélkedik.

2019, április 22
Hanganyag:

A mostani vasárnap virágvasárnap, a húsvéthoz vezető Nagyhét első napja. Egykoron Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be ezen a napon Jeruzsálembe. Az emberek erre emlékezve pálmaágakkal, más éghajlatú vidékeken barkás ágakkal mennek a templomba. A magyar népszokások ezen a napon a zöldág-hordás, más néven villőzés, a termékenységet segítő eljárás. Az ágakkal megütögették a lányokat, menyecskéket. A virágvasárnapot megelőző szombaton a gyerekek barkát szedtek, ezt a templomban megszentelték és ezután bajelhárító szerepet tulajdonítottak neki. A moldvai csángók fűzfasípot fújtak, ezzel keltették fel a tavaszt. Sok helyen zajos határkerülést tartanak, ezzel a rossz szellemeket űzik el. A húsvéti tojás szokása messzire nyúlik vissza: az életet hordozó csíra már régóta a világmindenség jelképe a Föld sok népének hitvilágában, több teremtésmítosz egyenesen a világnak tojásból való megszületését beszéli el. Ismerjük a festett, ezen kívül a karcolt, a vakart, a patkolt, a márványozott tojást. A legelterjedtebb a piros tojás, amely szín Jézus kiöntött vérét jelképezi. A hagyományos étel nagycsütörtökön a paraj vagy más zöld színű étel, nagypénteken tojás és hal, nagyszombaton estig tart a bőjt, amikor nem szabad húst enni, este jöhet a sonka és a tojás. Húsvét vasárnap bárányt szokás levágni, húsvét hétfőn pedig a locsolók sonkát, tojást, aprósüteményeket és nagyon mértékkel italt kaphatnak. Áldott, szép ünnepeket kívánok minden kedves hallgatónak és családjának. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Dunavarsány és Dunaharaszti képviselőtestülete egyaránt tanácskozott a mögöttünk hagyott héten - beszámolunk a megtárgyalt ügyekről. Túl vagyunk az egészség-világnapi rendezvényeken és előttünk a dohányzás világnapja, mindkettőről szót ejtünk. A húsvéti ünnepekhez közeledünk - szokás szerint Hutóczky Béla atya, a szigetszentmiklósi Szent Miklós templom plébánosa gondolatait hallják, nem csak húsvétról. 

2019, április 15
Hanganyag:

Szomorú történelmi eseményre emlékezhetünk: április 7-ről 8-ra virradó éjjel hunyt el gróf Széchenyi István. Bécsben született 1791-ben, édesapja gróf Széchényi Ferenc, édesanyja Festetich Julianna grófnő. Középfokú iskoláit magánúton végezte, de nyilvánosan, magyar páterek előtt vizsgázott. Apja akarata szerint 17 éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ki is tűnt bátorságával és vakmerőségével. Rengeteget utazott a világ minden táján, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát.

Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat felvetője, kezdeményezője  és az idők során egyben  legnagyobb hatású vezéralakja. Szinte lehetetlen felsorolni mindazt, 

amit élete folyamán tett nemzetéért. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat megépítését és az egyesült Budapest létrehozását. Az 1848 áprilisában megalakuló Batthyány kormányban a közmunka-közlekedésügyi miniszteri tárcát kapta. Bécs és a független magyar kormány közötti feszültségeket azonban nem volt képes elviselni. Posztjáról lemondott, és 1848. szeptember 5-én a döblingi elmegyógyintézetbe került orvosa, Almási Balogh Pál tanácsára. Széchenyi Döblingben hamarosan visszanyerte szellemi alkotóerejét, és élénk érdeklődéssel kísérte a hazai és európai politikai eseményeket, viszonyokat. Az áhított nyugalomban azonban továbbra sem volt része - a sorozatos zaklatások, házkutatások apránként felőrölték maradék erejét. Az üldöztetéseknek csak a halála vetett véget. 1860. április 7-éről 8-ára virradó éjszakán - mint a korabeli beszámoló írta -  "karosszékében ülve, átlőtt koponyával találtatott". emlékét tisztelettel ápoljuk. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A szigetszentmiklósi Aries tájékoztatójában a távfűtés a téma, még most, a jó idő beálltával is van mire odafigyelni. Ezután életvezetési jótanácsok következnek egy Szigetszentmiklóson dolgozó, sok helybeli által ismert életvezetési tanácsadótól. Mindenre persze ő sem talál megoldást, de hozzásegíthet ahhoz, hogy mi magunk találjuk meg - a többi kiderül a Kálmán Eszterrel készült interjúból. Programajánlók következnek ezután: az első helyszínünk Dunavarsány, a második Szigetszentmiklós. Ez a mai kínálat, maradjanak velem, rögtön következnek a részletek. 

2019, április 12
Hanganyag:

Hétfőn van hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor a szokások szerint bárki a legképtelenebb tréfát űzheti embertársaival, nem szabad érte megharagudni. Ezen a napon ajánlatos még a sajtó, a rádió, a televízió híreit is fenntartással fogadni, kivéve természetesen a Lakihegy Rádiót. Ha a szokás nyomába eredünk, akkor arra a meghatározásra bukkanunk, hogy április bolondja az, akit a népszokás szerint április 1-jén tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. A szokás eredete homályba vész, a tudósok könyvtárnyi elméletet hordtak össze, de ezek közül egyik sem igazán meggyőző. A kevéssé fantáziadús kutatók azt állítják, hogy a beugratós szokás a változó, csalóka április időjárás következtében született meg. Ennél színesebb az a magyarázat, amely szerint a bolondok napja a középkori Franciaországból származik, ahol az év április elsején kezdődött, és e napon az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. Az újévet 1564-ben január 1-jére helyezték át, a rendelkezést azonban csak lassan fogadták el. Sokan április elsején is küldtek ajándékokat, de ezek szép lassan tréfás semmiségekké, meglepetésekké változtak: a hamis évkezdetet hamiskodással ülték meg. Vannak, akik az ókori Saturnaliák folytatásának tekintik április elsejét, amikor a féktelen vidámsággal megült ünnepen úr és szolga egy napra szerepet cserélt. Mások szerint a szokás valóban az ókori Rómából származik, de a szabin nők elrablása ihlette: a szabinokat ugyanis az áprilisi Neptun-ünnepre hívták Rómába, hogy aztán becsapva őket elragadják lányaikat és asszonyaikat. Az ugratás ártatlan formája volt, amikor az áldozatot galambtejért, szúnyogzsírért, kakasfogért, szárított hóért küldték a boltba. A sajtó megjelenése új távlatokat nyitott az ugratások előtt. Magyarországon sok éven át néhány napilap különszámmal jelent meg, amelyben hihetetlen híreket és ügyesen össszemontírozott, nem kevésbé hihetetlen fényképeket közöltek. A világháló már rengeteg lehetőséget kínál az emberek becsapására - más kérdés, hogy sokszor a komolynak mondott hétköznapokon is tele van olyan álhírrel vagy tévhírrel, amit nem szabadna elhinni - de ez már egy másik, egyáltalán nem vidám történet. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. A mögöttünk hagyott héten Szigetszentmiklóson ülésezett két szakmai bizottság, majd a képviselőtestület tagjai is elfoglalták helyüket a polgármesteri hivatal tanácstermében - beszámolunk a határozatokról. Taksony a következő helyszín, ahol szintén testületi ülés volt. Műsorunk végén az Aries szokásos heti tájékoztatóját hallják.

2019, április 12
Hanganyag:

Igaz, március 15-én sokszor emlegettük Kossuth Lajost, de ha már oly sok dicsérő jelzővel magasztalta a sajtó életművét, illett volna néhány mondattal halálának dátumáról is szólni. Március 20-án volt 125 éve, hogy elhunyt. Kossuth – mindezt nem lehet elégszer emlegetni - a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt. Nevéhez fűződött az Iparegylet megalakítása, valamint a gazdasági önállóság előmozdítására az első magyar Iparmű Kiállítás megszervezése. Kezdeményezője volt a Magyar Kereskedelmi Társaság, a Gyáralapító Társaság és a Védegylet megalakításának. Zárójelben mondom: a Védegylet szolgáltatta az alapötletet napjaink hungaricum mozgalmához. 1848. március 17-től Kossuth volt a gróf Batthyány Lajos vezette első magyar felelős kormány pénzügyminisztere, majd 1848. októberétől a Honvédelmi Bizottmány elnöke. A kormány lemondása után, 1848. novemberétől a végrehajtó hatalom a Bizottmányra szállt, amely őt választotta elnökévé. Ennek köszönhetően a szabadságharc alatt döntő befolyást gyakorolt az eseményekre. A Habsburg-ház 1849. április 14-i trónfosztása után ő lett Magyarország kormányzója, ideiglenes államfője. 1849. augusztus 11-én Aradon lemondott és Görgeyre ruházta a hatalmat, majd az augusztus 13-i világosi fegyverletétel után emigrációba kényszerült, de élete végéig harcolt a magyar ügyért. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Két szakmai bizottság ülésezett a mögöttünk hagyott héten, beszámolunk a meghozott határozatokról. Többször volt már szó a szigetszentmiklósi Aries lakossági adósságkezeléséről, pontosabban arról, hogy milyen módon segíti a cég azoknál a pénzügyek rendezését, akik erre hajlandóságot mutatnak és együttműködnek a céggel. Most azokról az ügyekről lesz szó, amikor az Aries már nem tud mit kezdeni a tartozókkal. Két programajánló zárja a műsort: az egyik S. Becz Pál könyvének bemutatójára szól március 29-re, a másik pedig a nyárra, mert sokan előre gondolva a szünidőre, már a nyári programokat tervezik – az idén a szokásosnál korábban indult meg a roham a gyerektáborokban a helyek biztosításáért. Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu internetes szolgálat vezetője tájékoztatja az idei lehetőségekről a szülőket.

2019, március 25
Hanganyag:

Mögöttünk a 48-as forradalomra és szabadságharcra való emlékezés, amelyen nemcsak itt Szigetszentmiklóson, hanem más településeken is a szónokok párhuzamba állították a 171 esztendővel ezelőtt történteket és napjainkat. Akkor is szemben álltunk egy erős hatalommal, ami nem felemelni, hanem lesújtani akart bennünket. Voltak ugyan kezdeményezések békés megoldásra is, de hamar kiderült: azok nem vezetnek célra. Maradt a forradalom. Most, napjainkban megint a békés kezdeményezésekkel, az ésszerű, logikus magyarázatokkal, tényekkel próbáljuk védeni az igazunkat.  Egyelőre úgy néz ki: nem túl sok eredménnyel, a kettős mérce erősebb, mint az igazság. Unos-untalan előfordul, hogy amit az egyik ország kormánya megtehet minden következmény nélkül, azért egy másik kormány állandó támadásoknak van kitéve. Van is erre egy közmondásunk, ami nem véletlenül cseng a fülünkbe. Mondok egy másikat, egy római eredetű szállóigét: gutta cavat lapidem. A vízcsepp kivájja a követ, vagy másképp: a vízcsepp a legerősebb sziklát is megrepeszti. Forradalmi lehetőségek híján ebben reménykedhetünk. Bármekkora kolosszus is fél attól, hogy a kormány némely intézkedését más országokban is követik majd, ha nem rendszabályoznak meg bennünket – a tények attól makacs módon tények maradnak és azt mutatják: nekünk van igazunk. Lehet, hogy mi vagyunk az a bizonyos vízcsepp, amely megrepeszti a ránk nehezedő sziklát. Szétreped – és megkönnyebbülünk. Úgy legyen. Ennyit bevezetésként, következik a tartalomjegyzék. Március 15-ét immár szabadon és méltósággal ünnepelhettük, bár mindig akadnak, akik a pártállami hagyományokhoz híven szeretnék elrontani sok ember jó hangulatát. Lelkük rajta - feltéve, hogy ismerik a lélek fogalmát. Szigetszentmiklóson Bánki Erik országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke volt az ünnepi szónok - felidézzük az elhangzottakat. Az önállóság, a gazdasági szabadság után a következő téma a másik 48-as követelés, a sajtószabadság. A Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Lovas Dániel elemzi a mostani helyzetet és tekint előre a jövőbe. Áttérve hétköznapi ügyeinkre, Dunavarsány a következő helyszín: Keresztesi Balázs alpolgármester értékeli a lassan a végéhez közeledő önkormányzati ciklus eredményeit. Műsorunk végén a szigetszentmiklósi városüzemeltető cég, az Aries kft. vezetője, Szarvas Tibor a közeledő 50. vállalati születésnap okán ugyancsak az elmúlt időszak fejlődéséről beszél.

2019, március 18
Hanganyag:

Legutóbb játszott 5 dal

22:54

Tears In Your Eyes
Nora En Pure


22:50

Together Again
Janet Jackson


22:46

Shotgun
Rácz Gergõ


22:42

Groovejet
Spiller


22:39

Ego
Krisz Rudolf