Összetett hír kereső Lakihegy Rádió a facebookon

Országosan és térségünkben is megnőtt az érdeklődés a politikai életben történtek iránt - teljesen természetes, mivel vasárnap, május 26-án európai parlamenti választások lesznek. Ugyan nem mindenki mondja így a szónokok közül sem, egyesek makacsul lehagyják az "i" betűt és Európa-parlamentet emlegetnek - ez a nyelvi igénytelenség, a felületesség jele - olyan sokszor hallhatták helyesen kiejtve is, hogy megjegyezhették volna, ha egy kicsit odafigyelnek. Választási szempontból szerintem ők a legrosszabbak: felületességük okán elkapnak valahol egy-egy szót vagy érvet, azután azt hajtogatják nagy hangon saját véleményként és azt hiszik, hogy nagyon okosak, holott még a helyes fogalmazással, kiejtéssel is hadilábon állnak. Most vasárnap pedig nagy a tét, minden párt politikusa ezt hangsúlyozza: az eredmény nemcsak nem csak a következő évtizedekre lesz hatással, hanem a távolabbi jövőre is. Nagyon sarkítva azt kell eldönteni, hogy maradjon meg továbbra is a nemzetek Európája, vagy olvadjon össze egy most még Egyesült Európának, később ki tudja, milyen elnevezésű, lakosság-összetételű és ki vagy kik által irányított tömeggé. A szocialista évtizedekben a szovjet blokk országaiban sok nagyszerű tudományos-fantasztikus könyv született, a szerzők ezekben a távoli jövőben játszódó regényekben fogalmazhatták csak meg saját korukra vonatkozó kritikájukat, a legegyszerűbb volt a múlt csúf rendszereit, diktatúráit úgy emlegetni, mint amiket egy jóságos, mindenki által elfogadott világkormány kiküszöbölt, mert megszűntek az egyes országok, a határok, mindenki mindenkinek a barátja. Könyvben olvasva ez elmegy, de a jelek szerint a gyakorlatban nem működik, mert nem vagyunk egyformák, mi emberek, ami az egyiknek jó, azt a másik elutasítja. Ha már egyformák vagyunk, ugyanazt akarjuk, akkor már akarattalan, mások által befolyásolt bábuk vagyunk. Messzire visz a vita arról, hogy a jövőben milyen útra térjünk rá - az első lépést azonban most vasárnap tesszük meg. És ami még nagyon fontos: békés módon nincs visszafordulási lehetőség. A mai műsorban a megalapozott döntést szeretnénk segíteni: a térségben fórumot tartott politikusokkal készült interjúkat kötöttük egy csokorba. Hallgassák őket figyelmesen - a többi a szavazófülke csöndjére tartozik május 26-án, vasárnap.  

2019, május 23

Érdemes a kezük ügyébe készíteni egy írószerszámot és egy naptárt, mert több dátum elhangzik majd, nem árt őket feljegyezni. Programokról lesz szó a következő nem egész egy órában - először a X. Nemzetközi Gasztronómiai Fesztiválról lesz só - Papp István bizottsági elnök és Kósdi Bernadett szakreferens segítségével megismerhetik a részleteket. Ami egészen friss információ: nem csak a testvérvárosokból jönnek az ízletes falatok mesterei, hanem bejelentkezett Görögország, Kréta szigetének egyik települése - ha minden jól megy, testvérvárosaink közé tartoznak majd és Thaiföldről is jöttek vendégek, szeretettel és kíváncsian fogadjuk őket is. A szigetszentmiklósi rendezvények híre a jelek szerint már messze az országhatárokon túl is eljutott - a folytatás, a kapcsolatok további bővítésének lehetősége is terítékre kerül majd, ha leszedték a terítéket, azaz a küldöttségek vezetői befejezték az egymás ételeinek ízeivel való ismerkedést. A helyszínről, a Kéktó Szabadidő Központból a Kis-Dunára megyünk tovább: Gere Ágnes, a Szigetszentmiklósi TDM szervezetvezetője a későbbi terveket ismerteti a hallgatókkal. 

2019, május 21

Állítólag a XVII. századból származik az a mondás, amelyet a mögöttünk hagyott héten kedden délután Szigetszentmiklóson, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében és földszinti kiállítóterében mottóul választottak. Igaz, ezt nem a szervezők találták ki, hanem nekem jutott az eszembe, de remélem, senki nem neheztel meg rám emiatt. A mondást egyes kutatók szerint annak idején Fouche francia rendőrminiszter találta ki, mert sok ügyben kiderült: az elkövető vagy elkövetők cselekményének mozgatórugója a nő volt. Keresd a nőt, Cherchez la femme - így hangzik eredetiben és bizony, korabeli jelentése egyáltalán nem volt hízelgő a gyengébb nemre nézve, hiszen azt sugallta, hogy a baljós események mozgatórugója a férfiakat ujja köré csavaró asszony. Az idők folyamán lekopott ez a csúnya máz a mondásról, ma már inkább évődő-tréfálkozó értelemben használjuk. Szigetszentmiklóson kifejezetten pozitív jelentést tulajdonított neki a helyi Vöröskereszt, amikor felhívást adtak közre többek között a Lakihegy Rádió segítségével is: keresik azt a tíz asszonyt, aki a legtöbbet tette a településért és az itt lakókért. A kezdeményezés megtetszett a miklósiaknak, jóval többen fogalmazták meg ajánlásukat, mint amire számítottak a szervezők, ami két dolgot is jelentett: egyrészt a vártnál jóval nehezebb lett a választás, másrészt kiderült: milyen sokan vannak a nemcsak a családjukért, hanem a szűkebb-tágabb értelemben vett közösségükért is sok jócselekedetre hajlamos hölgyek. A tíz kiválasztott fényképe és az ajánlásokból összeállított véleménycsokor kedd délután óta megtekinthető a Városi Könyvtár és Közösségi Házban - ajánlom megtekintését férfitársaimnak is. Lázár Gergő igazgató szerint a hónap végéig egészen biztosan megmarad ez a lehetőség. Jöjjenek velem, induljunk együtt tárlatnézőbe abban a reményben, hogy az egyenjogúság jegyében előbb-utóbb a férfiak számára is szerveznek egy hasonló kiállítást.

2019, május 21

Egy közkedvelt és egyre híresebb esemény előzetesét hallgathatják ma meg: a X. szigetszentmiklósi Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál a témánk. Mindenekelőtt a dátum: május 11-e, a helyszín pedig a már megszokott Kéktó Szabadidőpark. A látvány és az ízek, ételek kínálata azonban egyáltalán nem a megszokott lesz: először is, a tervek szerint nem lesznek sátrak. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a szabad ég alatt sütnek-főznek majd a meghívott testvérvárosok és két szomszédos település ízvarázslói, hanem…de ezt most még nem árulom el, majd kiderül a műsorból. Tavaly az egészséges táplálkozás jegyében az almáé volt a főszerep a nagyon finom, ámde állítólag az almánál kevésbé egészséges húsételek sokasága mellett és a felmérések szerint a látogatók száma megközelítette az ötezret. Az idén már két egészséges főszerepló van: az eper és a zöldborsó. Hogyan lehet őket párosítani? Ez is kiderül a későbbiekben, de azok se aggódjanak, akik ragaszkodnak a hagyományos hús-krumpli összeállításhoz, ebből is lesz bőven. És amiből még bőven lesz: miután jubileumi rendezvényről van szó, ez a kísérő programok sokasága kora délelőttől egészen a késő délutáni koncertig, ahonnan a sztár-fellépő sem hiányzik majd. Az ő neve is kiderül a műsor végén. A szervezők titkolt reménysége az, hogy az idén már több, mint ötezren látogatnak ki a finomságok seregszemléjére. Gyorsan írják be a naptárba: május 11., X. Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál reggel kilenctől – és képzeletben  máris indulhatunk együtt a majdani helyszínre, a Kéktó Szabadidőparkba.

2019, május 6

Gyakrabban vagy ritkábban, de mindenkivel előfordul, hogy a mindennapok sodrása közben megakad egy pillanatra - keresi valamire a választ, szeretne megoldani valamit, de nem megy. Töri erősen a fejét, ám semmi épkézláb megoldás nem jut az eszébe. Jó lenne ilyenkor valaki, akinek elmondhatná a búját-baját és az illető egyszer csak rávezetné a megoldásra. Lehet, hogy mesébe illőnek tűnik - de van ilyen ember. Itt, Szigetszentmiklóson. Biztosan sokan ismerik, csak nem erről az oldaláról. Mai vendégünket életvezetési tanácsadónak hívják, és hivatásszerűen foglalkozik a hozzá fordulók gondjainak a megoldásával. Pontosabban nem ő az, aki megoldja az adott ügyet, hanem a beszélgetés során szép lassan rávezeti a másikat arra, hogy mit keres rossz helyen vagy mit tesz úgy, ahogy nem kellene. És máris volt gond-nincs gond. Ilyen egyszerű. Tényleg ilyen egyszerű? Többek között erről lesz szó a mai műsorban. Jöjjenek velem, induljunk együtt a jó tanácsok, jó megoldások elébe! 

2019, május 6

Hírével ellentétben békés témájú a mai műsor - a vadászatról szól. Mint majd hallani fogják, egyáltalán nem a pusztítás a céljuk, hanem a természet egyensúlyának megőrzése és persze a természet szépségének élvezete. Valóban voltak korok, amikor még bőséggel volt vad és vadászterület és egy-egy vadászat után a teríték akár több száz vadat is kitett, egy férfiembernek pedig illett otthonosan mozogni a vadászat világában - de ez már a messzi múlt. A közelmúltban néhány évtizeden keresztül nem lehetett legálisan vadászfegyverhez jutni, mert az uralkodó elvtársak attól tartottak: a vad helyett esetleg őket fogják kergetni. Nekik persze lehetett ezt a szerintük úri sportot űzni, bár néha egyáltalán nem úri módon tették: az egykori honvédelmi miniszter, Czinege elvtárs például szívesen vadászott helikopterével alacsonyan repülve géppisztollyal, az elvtársi vadászterületek pedig körülkerített és szigorúan őrzött erdőségek voltak fényűzően berendezett vadászházakkal. Ma már, hála Istennek, más a hazai vadászélet jellemzője, bár még mindig akadnak, akik a pártállami hagyományokat követve szívesen támadják a vadászokat, ma már csak jobbára a képviselőtestületi üléseken. A mai műsorban a Szigetszentmiklósi Gazdák Vadászegyesületének mindennapjaival ismerkedhetnek meg: hol vadásznak, mit, mikor és mivel lőhetnek, mi a célja a vadászatnak, mi mindent tesznek az állatok védelmében és így tovább. Divat szidni a vadászokat - mi nem ezt tesszük. Vendégünk a helyi egyesület elnöke: Papp István. Jöjjenek velem, induljunk együtt - vadászlesre!

2019, május 6

Messzire kirándulunk a mai adásban - a bennünket körülölelő, határainkon túli, de szívünkön belüli Magyarország egyik ősi magyar részére: a Felvidékre. A Kardos István nevét viselő iskola VII./e osztályának két diákja és az osztályfőnökük lesz ebben a segítségünkre. Hogy kerültek oda? Egyszerűen: pályáztak a kormány által indított és támogatott Határtalanul program egyik útjára és megkapták a lehetőséget. Örömmel hallgattam a beszámolójukat, amelynek minden szavából az derült ki, hogy jól érezték magukat, sok újat,érdekeset láttak-tapasztaltak, érdemes volt útra kelniük. Tulajdonképpen egy pillanatig sem volt a gyerekeket szerető és ismerő felnőttek számára ez az eredmény, de én még emlékszem a program indítása körüli fanyalgásra némely politikusok részéről, mondván, ugyan, minek ilyesmire költeni a pénzt, majd elmennek maguktól, ha érdekli őket a bennünket környező világ. Ha meg nem, akkor minek erőltetni, inkább okos táblákat meg  számítógépeket kellene venni, vagy felújítani az iskolát. Szerencsére már nem ez a felfogás határozza meg napjaink oktatási költségvetését: erre is jut, arra is jut, a gyerekek pedig élvezettel fedezik fel azt a világot, amelyről korábban csak a könyvekből tanultak. Nyugodtan mondhatjuk: más ifjú emberként jönnek vissza az út után, mint ahogy kimentek. Majd hallani fogják, hogy nem túlzás ez a kijelentés. Igaz, mindig voltak és lesznek, akiknek csak az európaiság a fontos, a magyarság nem - lelkük rajta, már ha ismerik a lélek fogalmát, szerepét. A Kardos iskolában nem csak német testvérvárosunk diákjaival tartják a kapcsolatot, hanem a magyarságról sem feledkeznek meg, bizonyítja ezt a Felvidékre tett kirándulás is. Jöjjenek velem, induljunk együtt a diákokkal és osztályfőnökükkel határaink másik oldalára!

2019, május 6

A soron következő vasárnap, május 5-e  Anyák Napja. Története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezte az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.  A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanár-elnököket, hogy a május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, mert ennek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Ennyit a múltról – a jelenben még előttünk az ünnep, amelyet nem illik és nem szabad elfelejteni. Mai műsorunk az édesanyákról szól, az igazi édesanyákról, azokról, akik születésüktől kezdve a női nemhez tartoznak. Távol álljon tőlem, hogy ide hozzam napjaink mindenféle elmebeteg törekvését az anyaság fogalmának összezavarására, a görögöktől napjainkig nem is volt ezzel semmi baj – ami meg ma van néhol, az majd csak elmúlik. Számomra ahogy a nő örök, úgy az édesanya is örök és szentül hiszem, hogy az is marad. Elgondolkodtak már azon, hogy vajon mikor, miért történik meg az átváltozás az egyikből a másikba? Mi formálja át a személyiségüket úgy, hogy számukra a belsejükben fejlődő kicsi élettel való törődés, a rá való szüntelen figyelés lesz a világ legszebb és legfontosabb dolga? Mi változik tovább a szülés csodája után? Ezekre és még sok más, hasonló kérdésre keressük a választ műsorunk vendégével együtt. Megtaláltuk-e? Döntsék el saját maguk, de közben férfi hallgatóink el ne felejtsék: vasárnap az Anyák Napja és még valakiké, akiket ha lehet, szintén illik köszönteni. Kik ők? Ezt is megtudják időben, még május 5-e előtt. 

2019, május 6

A magyarországi rockzene világának őskori eseményei, szereplői ma már a legendák világába tartoznak, a velünk élők már csak ritkán lépnek színpadra, jobbára valamilyen kerek évszám ad alkalmat egy-egy ünnepi koncertre. Akik a hatvanas évek elejétől váltak ismertté és népszerűvé, azok ma már ritkán loboncos hajúak – éveik számának növekedésével egyre ritkul a hajuk és a fellépések száma, hiszen hamarabb fáradnak ők is és bizony, a közönségük is. Tudom ezt magamról – a hatvanas évek vége felé, amikor az első táncdalfesztivált rendezték, a rádió közvetítőkocsijában a zenei vezető asszisztenseként meg sem kottyant, amikor a nagy nap előtt három napig szó szerint éjjel-nappal próbáltunk, mi ültünk a keverőpultnál, a zenekarok és énekesek pedig váltották egymást a színpadon. Ma már nem vállalnám.  A legendák viszont szaporodnak, egyre több emlék bukkan elő a megszépítő messzeségből. Akik átélték ezeket az ifi-parkos szép időket, azért hallgatják szívesen a régi időkről szóló beszélgetéseket, a fiatalokra pedig az újdonság varázsával hatnak a felidézett események. Egy ilyen ritka, beszélgetős-zenélős koncert lesz Tökölön, a Művelődési Központban március 29-én, pénteken este. Fél hétkor nyílik meg a rock-hőskor emlékeit, ereklyéit bemutató kiállítás, ezt a rocklegendákkal folytatott beszélgetés követi, majd koncert este nyolc órától. Hallgassák meg a mai műsort, megismerhetik a részleteket. A két mai vendég Halász László, a tököli művelődési ház igazgatója és Németh Nyiba Sándor, zenész és olimpikon, maga is élő rock-legenda, az est házigazdája szavakkal és dobbal. Jöjjenek velem, induljunk vissza a hatvanas évekbe!

2019, május 6

Dunavarsány a mai helyszín, ott is a polgármesteri hivatal széptanácsterme, ahol a város néhány vállalkozója és önkormányzati vezetője egy közös reggelire gyűlt össze. Ne gondoljon senki különleges finomságokkal dúsan megrakott asztalokra, mint elhangzott: vegetáriánus reggeliről, azaz egy kis vajról-kifliről, némi süteményről és teáról volt szó. A hangulat azonban ennek ellenére is jó volt, ami igazán nem csoda, hiszen Gergőné Varga Tünde polgármester immár ötödik alkalommal rendezte meg ezt az ilymódon immár hagyományosnak tekinthető üzleti reggelit. A jelzőt tessék szíves lenni komolyan venni: a cél nem kedélyes csevegés, hanem az volt, hogy megismerjék a jelenlevők: ki, milyen eredményeket ért el a legutóbbi hasonló alkalom óta és ki, mivel tudja segíteni az önkormányzatot, illetve ki, mit vár az önkormányzattól. Érdekek találkoztak és érdekeket egyeztettek egymás  érdekében, a kölcsönös jóindulat és segíteni akarás jegyében.  Érdekes volt végighallgatni, milyen gondokkal küszködnek a mai vállalatok és mire számítanak a jövőt illetően.  Jöjjenek velem, induljunk együtt a varsányi tanácsterembe, kenjünk meg egy friss, ropogós vajas kiflit, töltsünk teát a csészénkbe és hallgassuk együtt, hogyan kell tanácskozni vita, veszekedés, a másik fél bántása, sípok, szirénák és kereplők nélkül. Higyjék el: lehetséges. 

2019, március 22

Legutóbb játszott 5 dal

23:48

Represent Cuba
Orishas


23:45

Lángolj
Wolf Kati


23:41

Side To Side
Ariana Grande


23:37

Mindenem
Kowalsky Meg A Vega


23:34

One To Make Her Happy
Marque